fragavale.blogg.se

Fråga mig om relationer, jobb, boende - och annat som rör livet - jag som svarar är sjuksköterska med stor erfarenhet av livet. Maila din fråga till: [email protected]

Lägenhet vs Hus

Kategori: Allmänt

Hej!
Vad är de stora skillnaderna mellan att bo i lgh och villa? Vilka fördelar/nackdelar ser du med båda!

 

Hej!

Först och främst måste du fråga dig vad du är för person – och - vilken sorts person du vill vara.

Boendet är en central del av livet som påverkar dig som människa i grunden. Är du en person som alltid vill maxxa ditt hem? Ja, då kommer du antagligen att renovera dygnet runt i en lägenhet och sedan flytta vidare till nästa. Är du en person som gärna tar det lugnt – då kostar det mer att göra det i ett hus än vad det gör i en lägenhet, eftersom du behöver ha pengar för att betala andra för att göra allt du tar för givet med en lägenhet (som att byta ut en kökslucka). I en hyreslägenhet har du inte ansvar för grundläggande bostads behov som avlopp / vatten / tak / värme. I ett hus måste sådana saker åtgärdas av dig genast. Du kan se det som en möjlighet att lära dig massa nya saker som är användbara var du än är i världen. Men oavsett, så kommer de ta mycket tid i anspråk, att insamla kunskap, ta in offerter från hantverkare, vara hemma när hantverkaren kommer eller att göra det själv – tar tid. Det är tid som tas ifrån mindre akuta hoobies, politisk aktivism och relationer. Känner du att du är i en period i livet där det börjar kännas lite tomt och meningslöst så är ett boende i hus absolut en lösning, du behöver knappt anstränga dig för att helt missa dagarnas meningslösa facebook flöde.

Att bo i lägenhet lämnar mer tid över till fritid och ditt största ansvar är att hålla nere på ljudet efter kl. 23. Du kan ha en helt tom balkong, eller fylla den med blommor. I ett hus är det lätt att känna ansvar för träd, buskar och blommor, att ha trädgård är en kamp mot skogen som vill ta över. Trädgårdsarbete kan vara rogivande och utvecklande, men också en ovälkommen arbetsbörda. Ifall du inte är en trädgårdsperson och inte vill bli, kan det vara bra att planera sitt kommande hus utefter det. Du kan tex. fokusera på en altan med lite växter i krukor och låta resten av trädgården antingen övergå till gräsmatta eller ge den till skogen.

Det ekonomiska är också viktiga fördelar och nackdelar. I en hyreslägenhet betalar du för att det är gemensamt ombesörjt att ditt hus har en ok levnadsstandard. När det fungerar bra och vaktmästaren kommer och fixar vattenläckan samma dag så är det bra, men när det bara är 15 grader i lägenheten på vintern så är det jobbigt att inte kunna göra så mycket åt det själv. Du måste då driva saker kollektivt med andra i hyreshuset, vilket i sig har både fördelar och nackdelar. Du deltar i en gemenskap och bidrar till förändringar i samhället, med det är samtidigt tidskrävande och maktlösheten kommer kvarstå ett bra tag ändå. I lägenhet är du mer beroende av kollektivets ”godkännande”. Bor du i hus som du äger själv / eller / har banklånet på, kan du ställa alla dina skor utanför dörren och ha en festival hemma varje helg om du vill men du har valt en individuell lösning där du dessutom med dagens bostadsmarknad kommer att TJÄNA pengar på att bo. Ifall det är en fördel eller nackdel är upp till dig själv att svara på.

OBS: Det går självklart bra att bo i hus och bara låta det långsamt förfalla, ifall det är någorlunda bra kvalite när du flyttar in kan du leva kvar där tills det blir dags för äldreboende och soc.

Lycka till med ditt kommande boende, i lägenhet eller hus!

Kommentera inlägget här: